Pätevyysloukku tarkoittaa sitä kun yritys tai yksittäinen henkilö menestyy yritysmaailmassa, niin heille voi tulla sen myötä harhakuva, että se mikä toimii heidän kohdallaan nyt, tulee toimimaan myös tulevaisuudessa. Sen lisäksi että pätevyysloukku voi liittyä jonkun vakiintuneen asian muuttamatta jättämiseen, niin se voi liittyä myös uskomukseen että heidän ei tarvitse kuunnella muita tahoja, jotka antaisivat hyviä neuvoja, koska eihän ne tiedä mistään mitään kun ovatkin noin surkeita. Meillä menee paremmin kuin noilla, joten miksi ihmeessä me kuunneltaisiin heidän älyvapaita juttujaan?

Suomen kielessä on fraasi "levätä laakereillaan". Huomaan usein että suomalaiset käyttävät tätä fraasia jatkuvasti väärin. Laakereillaan lepääminen ei ole synonyymi tulessa makaamiselle. Laakereillaan lepääminen tarkoittaa sitä että ihminen ei halua kehittyä koska hän luottaa omaan ylivertaisuuteensa koska hän on aikaisemminkin menestynyt jossain asiassa. Lopulta muut kulkevat laakereillaan lepäävän ohitse. Laakeri viittaa laakerikasviin jonka lehdistä punottiin seppeleitä, jotka annettiin antiikin Kreikassa urheilukilpailun voittajille tai kansallissankareille. Sanontaa on käyttänyt luultavasti ensimmäisenä saksalainen filosofi Johan Wolfgang von Goethe (1749–1832).

Yksi tunnetuimmista pätevyysloukuista Suomen taloudessa on Nokian romahtaminen. Nokia pitkään jatkoi yritystoiminnassaan samaan malliin eikä koskaan katsonut ympärilleen. Ai Apple kehittää ensimmäistä älypuhelinta koko maailmassa? Ei kiinnosta, kyllä Nokia kelpaa jatkossakin. Ei kuluttajilla tule olemaan varaa älypuhelimiin. Sitten tuli Huaweit ja Android-puhelimet. Lumiat julkaistiin liian myöhässä. Näin Nokia lakkasi olemasta relevantti.

Lähteet:

https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/sanojen_alkuperasta_l-n/levata_laakereillaan